Tisková zpráva ze dne 10. 6. 2020

10. 6. 2020

Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze podal dne 8. 6. 2020, k Městskému soudu v Praze, obžalobu na šest fyzických osob, z toho na čtyři obviněné fyzické osoby, pro zvlášť závažný zločin dotačního podvodu podle § 212 odst. 1, 6 písm. a) trestního zákoníku, dílem dokonaný a dílem ve stadiu pokusu podle § 21 odst. 1 trestního zákoníku, spáchaný ve formě spolupachatelství podle § 23 trestního zákoníku, dále na dvě fyzické osoby, pro zvlášť závažný zločin dotačního podvodu podle § 212 odst. 1, 6 písm. a) trestního zákoníku, dílem dokonaný a dílem ve stadiu pokusu podle § 21 odst. 1 trestního zákoníku, spáchaný ve formě účastenství podle § 24 odst. 1 písm. c) trestního zákoníku a šestnáct právnických osob, pro zločin dotačního podvodu podle  § 212 odst. 1, 5 písm. c) trestního zákoníku dílem dokonaný a dílem ve stadiu pokusu podle § 21 odst. 1 trestního zákoníku nebo pro zvlášť závažný zločin dotačního podvodu podle § 212 odst. 1, 6 písm. a) trestního zákoníku, případně pro zločin dotačního podvodu podle § 212 odst. 1, 5 písm. c) trestního zákoníku.  Obvinění se těchto zločinů měli dopustit, v souvislosti se zaměstnáváním osob se zdravotním postižením a čerpáním státního příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením podle § 78 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, kdy v uvedených šestnácti společnostech byly vedeny, jako zaměstnanci, osoby se zdravotním postižením, které byly zaměstnávány účelově, neboť jim větší část mzdy ze strany zaměstnavatele na základě dalších smluvních vztahů nebyla vyplácena a výroba a ekonomický chod, shora uvedených společností, sloužil pouze k získávání státních příspěvků, na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením, kdy v žádostech o tyto příspěvky byly uvedeny nepravdivé informace nebo podstatné údaje zamlčeny, čímž byla způsobena škoda ve výši nejméně 591.824.922 Kč, ke škodě České republiky, zastoupené místně příslušnými Úřady práce.

JUDr. Jan Kořán
státní zástupce