TISKOVÁ ZPRÁVA ZE DNE 6. 11. 2020

6. 11. 2020

Okresní státní zastupitelství ve Vsetíně vykonává dozor nad přípravným řízením ve věci podezření ze spáchání trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti podle § 294 odstavec 1 trestního zákoníku, jehož se měl dopustit dosud neznámý pachatel tím, že dne 20. 9. 2020 v katastru obce Choryně, okres Vsetín, kontaminoval vodu v řece Bečvě, čímž způsobil masivní úhyn ryb a dalších organismů zde žijících.

Přípravné řízení konají policejní orgány územního odboru Policie České republiky ve Vsetíně. V současné době probíhá rozsáhlé šetření, zaměřené na  objasnění příčin, průběhu a následků zmíněného protiprávního jednání, v jehož rámci jsou mimo jiné zpracovávány znalecké posudky a odborná vyjádření.

Jakkoliv chápeme zájem zejména médií o tuto věc, je třeba připomenout, že v průběhu přípravného řízení nelze poskytovat podrobné či průběžné informace o jeho průběhu a opatřených důkazech. V okamžiku, kdy to bude podle zákona možné, bude veřejnost o výsledku trestního řízení ze strany orgánů činných v trestním řízení informována.

JUDr. Jiří Sachr
okresní státní zástupce