Tisková zpráva se dne 9.8.2018

9. 8. 2018

Státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze podal dne 27. 7. 2018 u Městského soudu v Praze obžalobu proti třem osobám ve věku 31, 31 a 32 let, které prostřednictvím tří společnosti nabízejících poskytnutí malých úvěrů či půjček vylákaly od 711 poškozených částku ve výši 5 251 328 Kč. V jednání dvou obžalovaných je státním zástupcem spatřováno spáchání organizátorství zločinu podvodu dle ustanovení § 209 odst. 1, 5 písmene a) trestního zákoníku. Třetí obžalovaný je pak obžalován ze spáchání zločinu podvodu dle ustanovení § 209 odst. 1, 5 písmene a) trestního zákoníku. Obžalovaní se svým jednáním zaměřovali na celé území České republiky a trestné činnosti, která jim je kladena za vinu, se dopustili v období od 1. 1. 2012 minimálně do 18. 2. 2015.

Obžalovaní cílili svou nabídkou fiktivních úvěrů či půjček na zájemce o půjčku, kteří by pro svou předchozí platební morálku nemohli získat obdobný bankovní produkt od standardních bankovních ústavů. Poskytnutí úvěru či půjčky zájemci bylo však navázáno na zaslání finančních prostředků především označovaných jako vratná kauce. V některých případech byly po zájemcích dále požadovány smluvní pokuty za bagatelní nebo smyšlená porušení smluvních podmínek předstíraného smluvního vztahu.

Pokud soud shledá obžalované vinnými dle obžaloby, hrozí jim uložení trestu odnětí svobody až do výše deseti let.

Mgr. Aleš Cimbala

mluvci@msz.pha.justice.cz