Tisková zpráva ze dne 9.11.2012 k rozšíření trestního stíhání v tzv. kauze Mostecké uhelné společnosti

9. 11. 2012

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci vykonává od 22.3.2012 dozor nad zachováváním zákonnosti v přípravném řízení v tzv. kauze Mostecké uhelné společnosti, a to na základě rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství o delegaci věci.

Dne 17.10.2012 vydal dozorový státní zástupce pokyn policejnímu orgánu k zahájení trestního stíhání celkem šesti osob pro zločin podvodu dle § 209 odst. 1, odst. 5 písm. a), kterého se tyto osoby měly dopustit v souvislosti s rozhodnutím vlády ČR ze dne 28. 7. 1999 o privatizaci státem vlastněných akcií Mostecké uhelné společnosti přímým prodejem společnosti Investenergy SA. Policejní orgán Policie ČR, Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality na základě tohoto pokynu usnesením ze dne 8.11.2012 rozšířil trestní stíhání šesti osob, které již byly obviněny ze spáchání trestného činu v souvislosti s Mosteckou uhelnou společností v červnu tohoto roku. Obviněným je nově kladeno za vinu způsobení škody na majetku státu ve výši nejméně 1,685 miliardy Kč.

Mgr. Petr Šereda

ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality