Tisková zpráva ze dne 8.3.2019

8. 3. 2019

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci provádějí na základě soudních příkazů od včerejších ranních hodin na několika místech České republiky úkony trestního řízení ve dvou samostatných trestních věcech.

Kriminalisté zajišťovali důkazy k podezření z  nezákonného ovlivňování veřejných zakázek zadávaných Úřadem městské části Brno – střed a v této souvislosti bylo ve večerních a nočních hodinách ze čtvrtka na pátek obviněno 9 osob z trestných činů účast na organizované zločinecké skupině podle § 361 tr. zákoníku, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek podle § 256 tr. zákoníku a z úplatkářských trestných činů. O případném podání návrhů na vzetí do vazby rozhodne státní zástupce během dnešního dne.

Souběžně s touto trestní věcí probíhalo dokumentační zajišťování důkazů v prostorách Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a na některých dalších místech souvisejících s rozhodováním uvedeného úřadu v oblasti zadávání veřejných zakázek. V této samostatně vedené trestní věci nebyla žádná osoba obviněna.