Tisková zpráva ze dne 20.4.2012

20. 4. 2012

Dne 13.4.2012 byl státnímu zástupci Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, pobočka v Ostravě, předložen vyšetřovací spis Policie ČR, Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV, expozitura Ostrava, oddělení Olomouc, s návrhem na podání obžaloby na muže, jenž se měl dopustit zvlášť závažného zločinu podvodu podle § 209 odst. 1, 5 písm. a) trestního zákoníku ve stručnosti spočívajícího v tom, že měl přimět více než 1.000 zaměstnanců několika vzájemně personálně propojených obchodních společností k podpisu dohody o ukončení pracovního poměru na dobu neurčitou z organizačních důvodů, obratem s nimi ale uzavřel dohodu o pracovní činnosti na pomocné práce v maximálním možném rozsahu, tak aby tito zaměstnanci nepřekročili limit umožňující současnou výplatu podpory v nezaměstnanosti, ačkoli vykonávali i nadále v zásadě stejnou odbornou práci jako před ukončením pracovního poměru na dobu neurčitou. Takto minimalizoval na úkor státního sociálního systému mzdové náklady dotčených obchodních společností a státu tak způsobil škodu dosahující téměř 100 milionů Kč.