Tisková zpráva ze dne 18.3.2015

18. 3. 2015

Dnešního dne byla státním zástupcem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podána ke Krajskému soudu v Brně obžaloba na 15 osob pro zvlášť závažný zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 3 tr. zákoníku spáchaný ve prospěch organizované zločinecké skupiny podle § 107 odst. 1 tr. zákoníku a pro zvlášť závažný zločin účasti na organizované zločinecké skupině podle § 361 odst. 1 tr. zákoníku, kterých se obvinění měli dopustit zkrácením daně z přidané hodnoty v souvislosti s dovozy pohonných hmot do České republiky ze SRN a Slovinska v období od března 2012 do června 2013 v celkovém množství nejméně 409 370 869 litrů. Trestnou činností, do níž bylo zapojeno nejméně 65 obchodních společností, měla být zkrácena daň z přidané hodnoty v celkové výši nejméně 2 507 652 020 Kč. Za uvedené trestné činy zákon umožňuje uložit trest odnětí svobody v rozsahu 9 let a 2 měsíců až 13 let a čtyř měsíců. Dva z obviněných byli státním zástupcem v podané obžalobě označeni jako spolupracující obvinění.