Tisková zpráva ze dne 7. 1. 2020

7. 1. 2020

S ohledem na množství dotazů sdělovacích prostředků ve věci prověrky dodržování právních předpisů v místech výkonu trestu odnětí svobody ve Vazební věznici Teplice, považuje KSZ v Ústí nad Labem s ohledem na veřejný zájem na dodržování zákonnosti, resp. rovnosti všech před zákonem, sdělit následující.

Dne 11. 11. 2019 proběhla ve Vazební věznici Teplice dozorová prověrka, která byla zaměřena na dodržování právních předpisů a rovnosti práv odsouzených osob. Při této prověrce byla dozorovým státním zástupcem KSZ v Ústí nad Labem zjištěna pochybení Vazební věznice Teplice spočívající v porušení ust. § 15 zákona č. 169/1999 Sb., o výkonu trestu odnětí svobody, a porušení ust. § 18 vyhlášky č. 345/1999 Sb., kterou se vydává řád výkonu trestu odnětí svobody. Státním zástupcem zjištěné závady byly ihned osobně projednány s ředitelem Vazební věznice Teplice. Ředitel vazební věznice všechna konstatovaná pochybení uznal a zavázal se k bezodkladnému zjednání nápravy. Konstatované závady byly odstraněny dne 11. 11. 2019 v odpoledních hodinách, což bylo následně ředitelem Vazební věznice Teplice dne 12. 11. 2019 písemně potvrzeno.

Následně při administrativním zpracování závěrů prověrky bylo ve vztahu k jedné odsouzené osobě zjištěno i porušení ust. § 6 odst. 4 vyhlášky č. 345/1999 Sb., neboť ve Vazební věznici Teplice byl (a dosud je) je umístěn konkrétní odsouzený, který má v současnosti trest odnětí svobody vykonávat se zařazením do typu vysokého stupně zabezpečení věznice s ostrahou, ačkoli však Vazební věznice Teplice takový oddíl nemá vůbec zřízen.

Povinností státního zastupitelství v oblasti výkonu vězeňství je, aby ve veřejném zájmu dohlíželo na dodržování všech právních předpisů, ochranu odsouzených i společnosti a garantovalo i rovný přístup státu vůči všem odsouzeným osobám. Je tedy nutno odmítnout jakoukoli bagatelizaci porušování rovnosti v právech odsouzených.

Státní zástupce KSZ v Ústí nad Labem učinil veškerá opatření v rámci své působnosti směřující k nápravě zjištěného stavu a k zjištění případného zavinění odpovědných osob.

Mgr. Radim Kadlček
krajský státní zástupce